Görev, Yetki ve Sorumluluklar

İzmir Bakırçay Üniversitesi Araştırma Destekleri ve Altyapıları Koordinatörlüğü, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Birinci Bölüm Madde 3j, Dördüncü Bölüm Madde 12a, 12e, 13b, 14b ile Altıncı Bölüm Madde 42 uyarınca kurulmuştur.

Koordinatörlüğümüzün, temelinde Tıp ve Sağlık Teknolojileri alanlarında faaliyet göstermekte olan uygulama-araştırma merkezleri ekseninde:

  • Ar-Ge faaliyetlerinin başlangıç/olgunlaşma aşamalarından çıktı aşamalarına kadar olan süreçlerin tanzimi,
  • Gerekli mal-malzeme ve ekipman desteğinin temini ve takibi,
  • Bu faaliyetler neticesinde ortaya çıkması muhtemel nitelikli çalışmalara (yayın, patent, fikri mülkiyet v.b.) teknik ve metodik destek sunulması,
  • Nitelikli çıktıların ulusal ve uluslararası bilim arenasındaki kabul edilirliğinin ve erişilebilirliğinin tespiti ve derecelendirilmesi aşamalarında veri desteği sağlanması,
  • Katma değerli potansiyele sahip yenilikçi ürün ve yöntemlerin, üniversite özelinde patent ve fikri mülkiyet hakkı ile korunmasının sağlanması amacıyla süreç yönetimlerinin gerçekleştirilmesi,
  • Ar-Ge projeleri neticesinde oluşturulan ve ticarileşebilecek ürünlerin ve yöntemlerin üniversite-sanayi iş birlikleri ile lisanslanması ve ticarileşmesinin koordinasyonunun sağlanması,
    olarak açıklanabilecek temel yükümlülükleri mevcuttur.

Koordinatörlüğümüzün görev, yetki ve sorumlulukları şu şekilde özetlenebilmektedir:

Bilimsel Araştırma ve İş Geliştirme: Bilimsel araştırma geliştirme ve iş birliklerinin koordinasyonu, bilimsel araştırmaların ticari faaliyet alanlarına dönüştürülmesi ve stratejik bilimsel araştırmaların oluşturulması faaliyetleri.

Bilimsel Araştırma Performansı: Tıp ve Sağlık Teknolojileri alanlarında Koordinatörlük bünyesinde faaliyet gösteren uygulama ve araştırma merkezlerinin performans ve etkinliğinin ölçülmesi, sonuçlarının yaygınlaştırılmasının sağlanması, araştırmacı yönetimi ile bilgi transferi faaliyetleri.

Üniversite Derecelendirme İstatistikleri: Üniversitelerin bilimsel araştırma, eğitim/öğretim, iş birlikli çalışmaları, mezun öğrencilerin istihdam oranları ve uluslararası camiada üniversitelerin birbirleriyle olan tanınırlık düzeylerinin farklı metriklerle ve puan sistemleriyle ölçen sıralama kuruluşları için Üniversite çapında veri toplama ve sunma faaliyetleri.

Akademik Teşvik Ödeneği: 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun ek 4’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan İzmir Bakırçay Üniversitesi 2025 Yılı Akademik Teşvik Ödeneği Uygulama Usul ve İlkeleri esas alınarak “Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamında öğretim elemanlarının Akademik Teşvik başvuru süreçlerinin yürütülmesi ve sekreterya faaliyetleri.

Teşvik ve Ödül Çalışmaları: Üniversite bünyesinde akademik ve idari faaliyetlerini sürdürmekte olan öğretim elemanlarının bir yönerge ve model dokümanı ile tanımlanmış belirli kriterler dahilinde yıllık performanslarının ölçülmesi, bu kriterlere göre yüksek performans gösteren öğretim elemanlarına teşvik ve ödül sunulması faaliyetleri.

Bilimsel Araştırma Çıktıları: Üniversite adresli ulusal/uluslararası yayınlar ile patent ve faydalı model başvuru ve kabul süreçlerinin takip, koordinasyon ve raporlama faaliyetleri.

Etik Kurul Çalışmaları: Üniversite bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Etik Kurul çalışmalarına ait sekreterya faaliyetleri.

Bilimsel Araştırma Destekleri: Fon araştırmalarının yapılması, araştırmalara yapılan bağışların yönetilmesi, etik çalışmaları, bilimsel araştırma anlaşmaları, beşerî sermayenin ve fikir haklarının yönetimi, araştırma verisi ve ilgili bilişim sistemlerinin yönetimi, istatistiksel danışmanlık, veri analizi, raporlama, akademik çeviri ile teknik yayın desteği faaliyetleri.

Tanıtım, Erişim ve Paydaş Bilgilendirmeleri: Etkili, verimli ve ekonomik bir araştırma ekosistemi oluşturulması amacıyla dönemsel olarak gerçekleştirilen kurum içi ve kurum dışı paydaş katılımlı bilgilendirme faaliyetleri.

Uygulama Araştırma Merkezleri Altyapı Koordinasyonu: Üniversite bünyesindeki merkezi laboratuvarlar ile ortak kullanıma sunulmuş teknik ekipmanın araştırma geliştirme operasyonları kapsamında temini, kullandırılması, paylaşılması, takip edilmesi ve iyileştirilmesi faaliyetleri.

Kurum İçi Bilimsel Dergi İşlemleri: İzmir Bakırçay Üniversitesi adresli yayımlanan ve ulusal/uluslararası indekslerce taranan bilimsel dergilerin editörlük, yayımcı kuruluş başvuru ve yayımlanma süreçlerinin aşağıdaki görev tanımlarına bağlı olarak takip ve koordinasyon faaliyetleri:

Araştırma Destekleri ve Altyapıları Koordinatörü: İlgili dergi için baş editör görevlendirmek ve tüm sürecin koordinasyonunu sağlamak, “Bilimsel Yayın Koordinasyonu” için yetki belgesi” hazırlamak.

Dergi Baş Editörü: Yayımcı sayfası içeriklerini doldurmak ve güncel tutmak, derginin ücret politikasını belirlemek, İlgili derginin adını belirlemek, DergiPark Katılım Sözleşmesini imzalamak, derginin yayım hayatının sonlandığı bilgisini DergiPark’a iletmek, yayımcı sayfasında yer alan iletişim kanallarından yöneltilen sorulara cevap vermek ve DergiPark çalışanları ile derginin sürekliliği adına sağlıklı iletişimde olmak.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü üzerinden İzmir Bakırçay Üniversitesi adresli dergiler için ISSN ve EISSN başvuru süreçlerini başlatmak, gerekli belgeleri hazırlamak ve başvuruların sonuçlandırılmasına kadar olan sürece katkı sunmak.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Araştırma Destekleri ve Altyapıları Koordinatörlüğü Yönergesine erişim için tıklayınız.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun güncel haline erişim için tıklayınız.