Yayın & Atıf İstatistikleri

Üniversiteler ve diğer akademik kuruluşların bilimsel faaliyetleri, bilim Dünyasına en verimli şekilde araştırma veya derleme makaleleri ile kongre ve sempozyumlarda sunulan sunu/poster yoluyla yerel veya global şekilde paylaşılmaktadır. Bu paylaşımlar sayesinde belirli alanlarda ortaya konulan bilimsel ürün/yöntem gibi çıktıların aynı dalda faaliyet gösteren farklı bilim insanları tarafından daha verimli şekillerde geliştirilebilmesinin de önü açılabilmektedir. Bu paylaşımlar sayesinde aynı alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ortaya konan bilimsel yayınların geçmişte farklı bilim insanlarına ait çalışmalar referans alınarak oluşturulması, ilgili bilim insanlarına ve yayınlarına ait atıf sayılarının da artması kaçınılmazdır. 

Bilimsel yayınlara ve atıflarına ait sayısal istatistikler, yerel veya global ölçekte farklı bilimsel alan indekslerinde tarama yapabilme kabiliyeti olan veri tabanları aracılığıyla ortaya konmakta, böylelikle hem bilim insanlarının ve bağlı bulundukları kurumların bilimsel çıktı performansları karşılaştırılarak rekabet ortamı oluşturulmakta, hem de bilimsel araştırma alanlarının, farklı zaman dilimleri baz alınarak, hangilerinin global çapta trend hale geldiği anlaşılabilmektedir. Bunun sonucu olarak farklı ülkelerin, ulusal veya uluslararası çapta bireysel veya iş birlikli olarak, trend konu başlıkları üzerinde yenilikçi ve sürdürülebilir çalışmalar gerçekleştirebilmesi de sağlanabilmektedir. 

Yayın-atıf istatistikleri, uluslararası geçerliliği en yüksek alan indekslerini içeren Web of Science, Scopus ve MLA veri tabanlarından edinilmektedir. Bununla birlikte kurum bazlı ulusal türdeki yayınlara da TRDizin veri tabanı ile ulaşılmaktadır. İlgili veri tabanlarında, kurum bazlı yapılacak ve yıl/bilimsel yayın türü filtresi konularak dönemsel olarak gerçekleştirilen yayın taramaları için belirlenen kırılımlar, aşağıdaki gruplama sistemi baz alınarak düzenlenmektedir:

•    1. Grup Yayınlar: WoS (SCI + SSCI + AHCI) indekslerince taranan araştırma makaleleri ve derlemeler.
•    2. Grup Yayınlar: WoS (SCI + SSCI + AHCI + ESCI) indekslerince taranan araştırma makaleleri ve derlemeler.
•    3. Grup Yayınlar: WoS + Scopus + MLA (SCI + SSCI + AHCI + Scopus + MLA) indekslerince taranan araştırma makaleleri ve derlemeler.
•    4. Grup Yayınlar: WoS + Scopus + TRDizin (SCI + SSCI + AHCI + Scopus + MLA + TRDizin) indekslerince taranan araştırma makaleleri ve derlemeler.

Web of Science erişimi için tıklayınız

Scopus erişimi için tıklayınız

TRDizin erişimi için tıklayınız 

İzmir Bakırçay Üniversitesi özelinde kurum bazlı olarak 2018-2022 yılları arasında fakülte ve bölüm bazında yayın dağılımları için tıklayınız