Teşvik ve Ödüller

Öğretim Elemanlarına İlişkin Performans Yönetimi

İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim elemanlarının akademik faaliyetlerine ait performans kriterlerinin belirlenmesi ve bu kriterlere ait modellerin geliştirilmesi amacıyla “Öğretim Elemanlarına İlişkin Performans Yönetimi Modeli” adı altında bir model dokümanı oluşturulmuştur. Bu model dokümanının yürütme faaliyetleri de “İzmir Bakırçay Üniversitesi Akademik Performans Değerlendirme ve Teşvik Yönergesi” ile belirlenmiş ve Üniversite Senatosunda kabul edilerek 2024 yılı itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Bu modele konu olan parametrelerin “Akıllı Üniversite ve Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü” tarafından kontrolü sağlanan “Akıllı Kampüs ve Analitik Raporlama Sistemi (AKARS)” içerisine entegrasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Bu sayede öğretim elemanı ve akademik birim bazında dönemsel performans bilgilerinin raporlanabilmesine olanak tanınmıştır.

Performansa konu olabilecek faaliyetler şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Araştırma Faaliyetleri: Makale, bildiri, kitap ve kitap bölümü sayısı ile patent ve fikri mülkiyet sayısı gibi akademik çıktıların yanında kitap veya dergi editörlüğü ile akademik hakemlik sayısı ile Uluslararası / ulusal projeye (yürütücü, araştırmacı, hakem veya izleyici olarak) dahil olma sürelerinin korelasyonu sonucu hesaplanan puan türüdür.
  • Eğitim Faaliyetleri: Öğretim elemanı tarafından verilen ders ve dersteki öğrenci sayıları ile tez/proje danışmanlığı ve öğrenci kulübü danışmanlığı sayısı, öğrenci değerlendirme sonuçlarının yanında Sürekli Eğitim Merkezi eğitim faaliyetlerinin saat cinsinden korelasyonu sonucu ortaya çıkan puan türüdür. 
  • Kurumsal Faaliyetler: Üniversite üst yönetimi veya alt akademik birimlerde yürütülen her türlü idari görev, kurul veya komisyon üyeliği, jüri üyeliği, hakemlikler, bilimsel etkinlik başkanlığı, profesyonel danışmanlık faaliyetleri ve uygulamalı birim yöneticiliği iş süreçlerinin saat cinsinden korelasyonu sonucu ortaya çıkan puan türüdür. 

 

İzmir Bakırçay Üniversitesi Akademik Performans Değerlendirme ve Teşvik Yönergesi için tıklayınız

Öğretim Elemanlarına İlişkin Performans Yönetimi Modeli için tıklayınız

Araştırma Merkezlerine ilişkin Performans Yönetimi

Tıp ve Sağlık Teknolojileri alanı başta olmak üzere, Üniversitemizde bilimsel faaliyetlerini sürdüren tüm uygulama araştırma merkezlerine özgü performans kriterleri belirlenmesi amacıyla Ekim 2024 tarihinde Üniversite Üst yönetiminin talebi sonrasında Koordinatörlüğümüz ve tüm merkez yöneticilerinin ortak çalışmaları neticesinde “İzmir Bakırçay Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezleri Faaliyet Alanlarına Göre Belirlenmiş Performans Kriterleri Tabloları” oluşturulmuştur. Bu kriterlerin yürütme faaliyetleri de “İzmir Bakırçay Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin İzlenmesine İlişkin Yönerge” ile belirlenmiş ve Senato tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Bu modele konu olan parametrelerin de Akıllı Kampüs ve Analitik Raporlama Sistemi (AKARS)” içerisine entegrasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Performansa konu olabilecek kriter grupları şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Bilimsel Faaliyet Çıktıları
    • İlgili merkez bünyesinde gerçekleştirilen toplam bilimsel doküman sayısı (TRDizin & ULAKBİM indekslerinde taranan makale ve derlemeler).
    • İlgili merkez bünyesinde gerçekleştirilen toplam bilimsel faaliyetlere katılım sayısı (Kongre, sempozyum, çalıştay v.b.).
    • İlgili merkez bünyesinde görev yapan öğretim elemanlarına ait ödül (YÖK, TÜBİTAK, TÜBA) sayısı.
  • Ar-Ge Faaliyetleri
    • İlgili merkez bünyesinde öz kaynaklı üniversite fonlarına giren bilimsel araştırma proje bütçe miktarı.
    • İlgili merkez bünyesinde ulusal dış kaynaklı üniversite fonlarına giren bilimsel araştırma proje bütçe miktarı.
    • İlgili merkez bünyesinde uluslararası dış kaynaklı üniversite fonlarına giren bilimsel araştırma proje bütçe miktarı.
    • İlgili merkez bünyesinde başvurulan/alınan/ticarileşen patent/faydalı model/tasarım/ürün sayısı.
    • İlgili merkezlere ait araştırma altyapılarının hizmete sunulmasıyla elde edilen gelir.
    • İlgili merkezlere ait araştırma altyapıları için temin edilen ulusal/uluslararası dış kaynaklı fon miktarı.
    • İlgili merkez bünyesinde Ar-Ge, Kamu-Üniversite işbirliği, danışmanlık, girişimcilik v.b. kapsamında öğretim elemanlarınca dahil olunan proje/danışmanlık sayısı.
  • Eğitim Faaliyetleri
    • İlgili performans yılında hazırlığı yapılan/gerçekleşen, ilgili merkez koordinasyonuyla düzenlenen çevrimiçi/yüzyüze, formal/enformal, ücretli/ücretsiz eğitim programı/sertifika sayısı ve eğitim içeriği.
    • İlgili performans yılında hazırlığı yapılan/gerçekleşen, ilgili merkez koordinasyonuyla düzenlenen çevrimiçi/yüzyüze, formal/enformal, ücretli/ücretsiz eğitim programından elde edilen gelir miktarı.
    • İlgili merkez altyapılarıyla desteklenen lisansüstü tez sayısı.
  • Diğer Faaliyetler
    • İlgili merkez bünyesinde öğrenci duyarlılığı/öğrenci-çalışan memnuniyeti/toplumsal duyarlılık / sosyal sorumluluk kapsamında öğretim elemanlarında dahil olunan proje/etkinlik sayısı

 

İzmir Bakırçay Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin İzlenmesine İlişkin Yönerge için tıklayınız

İzmir Bakırçay Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezleri Faaliyet Alanlarına Göre Belirlenmiş Performans Kriterleri Tabloları için tıklayınız

Önceki eğitim öğretim dönemi açılış törenlerinde Üniversite Üst Yönetimi tarafından belirlenen performans başlıklarında sunulan ödül listelerine aşağıdaki linklerden ulaşılabilmektedir.

2023-2024 Akademik Yılı Akademik Performans ve Kurumsal Katkı Teşekkür Listesine ulaşmak için tıklayınız.

2024-2025 Akademik Yılı Akademik Performans ve Kurumsal Katkı Teşekkür Listesine ulaşmak için tıklayınız.